Els cellers de la comarca del Priorat donen suport a la lluita pel riu Siurana amb un sorteig solidari de lots de vins del territori el 30 de desembre 2021

Aquest divendres 10 de setembre de 2021 a les 7 de la tarda es presenta a Poboleda (Priorat) el llançament d’un sorteig solidari de lots de vins del Priorat per la defensa del riu Siurana.

Impulsada per la Plataforma pel riu Siurana i pel Gepec-Ecologistes de Catalunya, la iniciativa compta amb el suport de més de 65 elaboradors del territori, tant de la DO Montsant com de la DOQ Priorat, que han contribuït al sorteig amb gairebé 500 ampolles de vi que formaran part de 33 lots d’una quinzena d’ampolles cadascun. Cada lot està valorat en uns 400€ i assignat a un poble diferent.

La presentació, que tindrà lloc al poliesportiu de Poboleda per tal de poder respectar les normes de seguretat contra la Covid-19 (però amb un aforament limitat a 150 persones), comptarà amb un tast de vins gratuït i la presència d’alguns dels elaboradors de vins que participen a la iniciativa, a més dels membres de la Plataforma pel riu Siurana i del Gepec-EdC. L’ajuntament de Poboleda, que ha hagut de tornar a suspendre la festa de la verema celebrada tradicionalmente els primers dies de setembre degut a la impossibilitat de complir amb algunes de les mesures contra la Covid-19, ofereix un cop més el seu suport a la lluita pel riu Siurana.

El sorteig dels lots té com a objectiu recaptar diners per cobrir les despeses legals per la defensa de les activistes encausades de la Plataforma pel riu Siurana i del Gepec-EdC que actualment s’enfronten a una querella penal per uns actes reivindicatius pacífics realitzats al 2017 i 2018, denúncia desproporcionada i intimidatòria de la Comunitat de “Regants” de Riudecanyes que són els promotors i gestors de l’espoli del riu Siurana.

A més de donar suport a les activistes encausades i recaptar diners per la seva defensa, aquesta iniciativa també vol donar protagonisme a la gent del territori que cuida la terra i estima el riu, i alhora reivindicar el paper vertebrador que té el riu Siurana a la comarca, que el riu és la sang del Priorat, el riu és vida.

L’emergència climàtica que estem vivint ha posat en evidencia que no és sostenible mantenir la concessió d’aigua del Siurana a la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes que deixa sec el riu durant bona part de l’any amb l’impacte mediambiental, social i econòmic que això comporta a la comarca del Priorat, i per tant la concessió s’hauria d’anul·lar de manera urgent abans que el riu Siurana desaparegui del tot i amb ell un tros de la comarca.

Recordem que del 9 al 16 d’agost de 2021, en plena sequera i onada de calor, la comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes d’aigua del riu Siurana cap al pantà de Riudecanyes contradint totalment el concepte original de la concessió de derivar “les aigües sobrants i per a alimentació supletòria” i deixant el riu totalment sec en la gran majoria de tot el seu recorregut per la comarca del Priorat i el pantà a tan sols el 40% de la seva capacitat.

El sorteig anirà amb els dos últims números de la Grossa de Cap d’Any. Les participacions podran adquirir-se per 10€ cadascuna fins a finals de desembre als 21 punts de venda de 21 pobles del Priorat, i a més també se’n podran adquirir per internet per a una dotzena de lots més disponibles únicament online al web del Gepec-EdC. El llistat complet de tots els lots i dels vins que els composen, a més dels diferents punts de venda, pot consultar-se al web del Gepec-EdC (http://gepec.cat/sorteig-vins-siurana) i el de la Plataforma pel riu Siurana (https://riusiuranaviu.cat).

Les entitats impulsores volem donar les gràcies a tots els viticultors i elaboradors i a tots els punts de venda que de manera desinteresada han donat i continúen donant suport a la lluita per la defensa del riu Siurana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *