La Plataforma pel Riu Siurana exigeix la revocació total dels transvasaments cap a Riudecanyes

La Plataforma considera que la fixació d’un cabal ambiental, que es va estudiar la setmana passada a la Taula del Siurana, és només un primer pas en la direcció adequada i exigeix seguir treballant fins anul·lar completament el transvasament del riu Siurana cap a Riudecanyes i el Baix Camp.

La Plataforma pel riu Siurana exigeix a les administracions seguir treballant per disminuir progressivament els transvasaments d’aigua del riu Siurana cap al pantà de Riudecanyes fins eliminar-los del tot i així revocar una concessió que considera obsoleta. Un transvasament de conca contrari a la Directiva Marc de L’Aigua i inadmissible en la mesura que Reus i el Baix Camp poden obtenir l’aigua d’altres fonts: l’aigua del C.A.T., la reutilització i la dessalinització. La pròpia Llei d’aigües (art.61.3 TRLA) preveu “la revisió o revocació de la concessió quan es puguin obtenir els cabals d’aigua amb una menor detracció d’aigua amb la finalitat de racionalitzar l’aprofitament del recurs”.

Per la Plataforma la fixació d’un cabal ambiental només mira el problema dels transvasaments des d’un punt de vista purament ecològic i deixa de banda qüestions de fons com els drets de l’aigua, la mercantilització d’un bé que hauria de ser comú i la gestió del territori i el seus recursos, els quals no poden deixar-se en mans d’interessos extractius que malmeten el patrimoni agrícola, paisatgístic, històric, social i sí, també ambiental, del Priorat.

Des de la Plataforma pensem que el riu és l’eix vertebrador del Priorat i que per tant la seva desaparició parcial l’afecta a tots els nivells, tant de pagesia, com de paisatge i turisme, com a nivell social i econòmic. I per tant, la qüestió del riu s’ha de tractar d’una manera integral que vagi més enllà de buscar un acord de cabal ambiental mínim condicionat a unes obres de reaprofitament d’aigües residuals a Reus.

Malgrat que un augment del cabal ecològic pot semblar una bona notícia, en aquests moments la Plataforma es troba en fase de valoració de la idoneïtat del cabal proposat. Aquesta valoració s’està fent en base a criteris científics i no polítics o econòmics per tal d’evitar que la Taula es converteixi en un regateig entre les parts . És a dir, es farà a través de consultes amb tècnics i experts mediambientals, i també a través de consultes a la pròpia Agència Catalana de l’Aigua a la propera reunió, on s’espera que donin més detalls i dates concretes sobre el full de ruta de la proposta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *