El 20 d’agost l’artista Àlvar Calvet presenta al Priorat una obra d’art efímer sobre la mercantilització del riu Siurana

Aquest divendres 20 d’agost a les 7 de la tarda el reconegut artista conceptual Àlvar Calvet presentarà a Poboleda (Priorat) la seva darrera acció artística en defensa del riu Siurana que té per objectiu recaptar diners pels activistes encausats de la Plataforma pel riu Siurana i del Gepec-EdC L’obra forma part del projecte de l’artista Núria Arias titulat “Diners blaus” en defensa del delta de l’Ebre, un projecte que busca generar una reflexió sobre la responsabilitat de cadascú vers el nostre entorn, el vincle que tenim amb la natura, la importància que donem als diners en relació al medi ambient, i quines accions podem dur a terme per evitar la regressió irreversible del delta del Ebre o en aquest cas del riu Siurana.

Tal com ho fan les altres iniciatives del projecte “Diners blaus”, l’acció artística d’Àlvar Calvet pren la forma d’un bitllet amb un valor unitari de 10€ imprès amb un paper especial que en gran part procedeix del fenàs de marge assecat al sol i la resta és pasta de cel·lulosa certificada FSC (Forest Stewardship Council o Consell d’Administració Forestal). Amb una tirada limitada i efímera de 500 unitats, aquests bitllets solidaris podran adquirir-se durant la presentació del dia 20 d’agost per donar suport als activistes de la Plataforma pel riu Siurana i del Gepec-EdC. Durant la presentació, que serà gratuïta i a la qual també participarà la ideòloga del projecte Núria Arias i representants de la Plataforma pel riu Siurana, es projectaran altres obres que ha realitzar l’artista Àlvar Calvet per reivindicar el dret a existir del riu Siurana.

Nascut al Pallars però molt vinculat des de fa anys a les terres de l’Ebre i a Tarragona, Àlvar Calvet ha experimentat amb diferents disciplines artístiques i ha anat evolucionant cap a l’art social i conceptual. Interessat des de fa anys en temes de gestió de l’aigua i els sediments del riu Ebre, ha guanyat diversos premis nacionals i internacionals, i ha realitzat accions artístiques de tota mena. L’any passat va presentar l’obra “Lo riu viu” al festival d’art efímer de Manresa “Jardins de llum” reivindicant el riu Siurana i fent referència directa al desviament articial del riu cap al pantà de Riudecanyes al Baix Camp. Més recentment ha estat el guanyador del certamen XYZ d’intervencions artístiques efímeres impulsat pel Centre d’Art Lo Pati d’Amposta amb una obra problemática.
A més de donar suport als activistes encausats, amb aquesta obra Calvet també vol posar de relleu la mercantilització a la qual s’han sotmès els recursos naturals i concretament l’aigua, denunciant la relació entre capitalisme i medi ambient mitjançant la creació d’un capital paral·lel que són aquests bitllets.

L’emergència climàtica que estem vivint evidencia la mala gestió que es fa dels recursos hídrics que haurien de ser de tots i alhora ens demostra com en aquest context no és sostenible mantenir la concessió d’aigua del Siurana a la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, i per tant la concessió s’hauria d’anul·lar de manera urgent abans que el riu Siurana desaparegui del tot.
El 9 d’agost de 2021, en plena sequera i onada de calor, va iniciar-se el 4rt transvasament d’aigua del riu Siurana cap al pantà de Riudecanyes contradint totalment el concepte originari de la concessió de derivar “les aigües sobrants i per a alimentació supletòria” i deixant el riu totalment sec en la gran majoria de tot el seu recorregut per la comarca del Priorat.

Recordem que des del 9 de març del 2021 l’Agència Catalana de l’Aigua no ha convocat la Taula del riu Siurana, un espai de diàleg que es va constituïr el desembre del 2018 per tal de trobar una solució a la problemàtica de la manca de cabal mínim ecològic que es deixa al riu. Recentment es va fer públic el Pla Hidrològic de l’Ebre, amb la llista de cabals ecològics per a tots els 687 masses d’aigua de la conca de l’Ebre excepte el riu Siurana, sobre el qual no es pronuncien en considerar que es competència de la mencionada Taula del Siurana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *