Resposta de la Plataforma pel Riu Siurana a les declaracions fetes el passat dia 15 d’agost…

El representant dels interessos de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes diu al Diari de Tarragona de dia 15 d’agost que els nivells d’aigua “no son dolents. Estem en la mitjana històrica. La situació podria ser millor, però no és alarmant”.

També deu trobar que la situació de secada absoluta en que es troba aquests dies el riu Siurana i l’exhauriment dels aqüífers de la seva conca és normal. I també deu ser normal que els pobles prioratins de la conca del riu Siurana pateixin restriccions d’aigua aquest estiu i s’abasteixin d’aigua amb alts nivells de manganès.

Tots hauríem de coincidir en que NO ÉS NORMAL, que:
– Deixin el riu Siurana durant tot l’any amb un cabal que no permeti realimentar els aqüífers.
– Afectin l’equilibri ecològic d’un riu que està protegit per la xarxa europea Natura 2000
– Es justifiqui pel reg dels avellaners del Baix Camp l’elevat consum d’aigua del Siurana durant els mesos d’estiu.
– Que no se sàpiga la destinació real i la distribució dels usos de l’aigua que s’extreu del Siurana i es transvasa a Riudecanyes.
– Que es limiti la capacitat de regadiu de la vinya al Priorat, un dels conreus que aporta major valor afegit i que està al cor de tot el sistema econòmic de la comarca.
– Que s’utilitzi un bé públic escàs, com és l’aigua, amb criteris únicament econòmics.
– Que l’aigua procedent de la Depuradora de Reus no es reutilitzi i, en síntesi, no és normal que s’emportin el riu Siurana, transvasant-lo de conca, que en ple segle XXI no es compleixi la Directiva europea Marc de l’Aigua, i que se segueixin utilitzant practiques depredadores i mecanismes econòmics extractius basats en l’espoli d’un bé públic per generar beneficis privats al marge de tota lògica econòmica, ambiental i social. I, això, sobre la base d’unes concessions obsoletes i d’un acord, el Topograpo, amb defectes de legalitat i legitimitat que el condemnen a l’extinció.

Plataforma pel Riu Siurana

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *