Ajornament de la Taula del Siurana

La Plataforma considera l’ajornament una mostra de l’absoluta de falta de determinació per afrontar la situació insostenible que està patint el Priorat.

La Plataforma pel Riu Siurana denuncia que els constants ajornaments de la Taula de l’Aigua evidencien la nul·la voluntat d’afrontar la problemàtica del transvasament del 90% de l’aigua que recull el Pantà de Siurana cap a la Riera de Riudecanyes, transvasant per tant aigua d’una conca a una altra. Una situació de manca d’aigua al riu Siurana que s’ha vist agreujada per la sequera. Al problema endèmic de la falta d’un cabal suficient al riu, que afecta greument la fauna i la flora del seu entorn, s’han afegit els últims mesos les dificultats de subministrament d’aigua de boca als pobles de Gratallops, Poboleda i Torroja, i quantioses pèrdues per les elevades temperatures i la falta de reg als conreus, especialment a la vinya.

La Taula de l’Aigua va començar fa gairebé un any i tenia previst presentar una proposta de consens el juny de 2019. Fins a dia d’avui s’han convocat només quatre de les sis sessions previstes. La darrera, que es va celebrar la setmana passada, va acabar sense fixar data per una nova reunió degut a la convocatòria d’eleccions a l’Estat espanyol. La Plataforma constata que a les diferents sessions, amb presència de més polítics i advocats que no pas tècnics, s’ha tractat molt abastament de cabals, consums, concessions, drets històrics, preu de l’aigua, etc. i que, en canvi, no s’ha parlat gens de la protecció ambiental del Riu Siurana, que forma part de la Xarxa Natura 2000, i de temes tant rellevants com el canvi climàtic, la Directiva Marc de l’Aigua, la eficiència, l’estalvi o el consum responsable.

La Plataforma considera que tota la problemàtica es redueix a que el preu al que es subministra l’aigua del Siurana és molt menor al cost de les alternatives de subministrament que te el Baix Camp i recorda que no s’ha de confondre preu amb cost, ja que en el preu de l’aigua del riu Siurana no es té en compte el cost intangible de la destrucció d’un riu amb uns valors naturals tant importants.

La Plataforma considera que la Taula de l’Aigua s’hauria d’ocupar de què cal fer per tornar l’aigua al riu i no tant de com repartir-se l’aigua del riu. S’hauria de parlar de quines inversions són necessàries per reutilitzar l’aigua de Reus, de com augmentar la utilització de l’aigua del CAT i de com ser més eficients i responsables en l’ús de l’aigua. La Taula en canvi està servint perquè les parts defensin els que consideren els seus drets i en aquest joc el riu es queda sense defensa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *