L’aigua: solucionada? Per a qui?

Algunes consideracions arran de l’exposició “L’aigua, el camp, l’energia: tres lluites pel territori”, març 2017.

  • Sabeu que més del 90 % de l’aigua que es consumeix a Reus prové d’altres conques externes? Entre elles, la del riu Siurana.
  • El riu Siurana neix a les muntanyes de Prades i desemboca al riu Ebre. És el principal riu de la comarca del Priorat.
  • El pantà de Siurana, inaugurat el 1974, és de propietat estatal (Confederación Hidrogràfica del Ebro) però ja fa anys que és gestionat per la Generalitat (Agència Catalana de l’Aigua).
  • El 95 % de l’aigua d’aquest pantà es trasvasa de conca cap a la riera de Riudecanyes i el seu pantà, gestionat aquest per una entitat privada: la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes (CRPR).
  • El 5 % restant és per a l’ús de la conca natural: de la Comunitat de Regants de Cornudella (CRC), de la Comunitat de Regants de Poboleda (CRP), i per a l’aigua de boca de diversos pobles de la conca: Torroja, Poboleda, Gratallops i Porrera (TOPOGRAPO).
  • Us han explicat quina repercussió social, econòmica i mediambiental ha significat pel Priorat l’espoli d’aquest recurs fonamental? Avui al Priorat la iniciativa econòmica es veu molt limitada per l’espoli d’aigua que pateix. La majoria de la fruita i la verdura de les botigues, allotjaments rurals i restaurants del Priorat s’ha d’anar a comprar a Reus. No es pot fer reg de suport a la vinya, mentre veiem com a ple agost es rega generosament tota la gespa de Reus. La poca aigua que arriba als pobles del TOPOGRAPO no reuneix la qualitat mínimament exigida per la llei per a ser consumida a les cases. L’ACA no la potabilitza. Fins i tot, venim a comprar aigua a Reus!
  • Vet aquí com alguns oligarques reusencs (els grans propietaris de les accions de la CRPR), amb la connivència de les diferents administracions, s’han enriquit històricament i segueixen enriquint-se comercialitzant amb l’aigua dels altres.
  • Vet aquí una història mai explicada de l’aigua de Reus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *