Taller d’ictiofauna el 6 d’agost del 2021 per reivindicar la protecció dels peixos autòctons del riu Siurana

Aquest proper divendres 6 d’agost la Plataforma en defensa del riu Siurana “Riu Siurana Viu” organitza a Poboleda un taller de pesca, coneixement i difusió de la ictiofauna del riu Siurana per tal de reivindicar i donar a conèixer els peixos autòctons del riu Siurana així com la seva problemàtica en el context de la pressió a la que és sotmesa el riu per part de les espècies invasores i també per la manca d’un cabal d’aigua mínim.

El taller, que compta amb el suport organitzatiu de l’ajuntament de Poboleda, serà impartit per l’expert Andrés Jiménez. En primer lloc es mostraran els peixos autòctons del riu, que inclouen espècies com bagres, barbs de l’Ebre, barbs cua-roja, madrilles, anguiles o gobis. A continuació es mostraran espècies invasores, com per exemple el carpí, la carpa, la perca, el gardi, l’alburno o el paix sol; a banda del cranc americà que abundà en alguns punts del riu. S’havia previst fer també un rescat de peixos cap a altres trams del riu amb menys perill d’assecar-se totalment, però finalment per raons de seguretat sembla que només es podrà fer alguna extracció puntual.

El taller servirà per educar sobre l’impacte que tenen aquestes espècies forànies sobre les espècies autòctones que en molts casos ja estan prou amenaçades degut a la manca d’aigua del riu. De fet, durant el taller es podrà observar com alguns tolls que tradicionalment mantenien aigua tot l’any s’assequen per manca d’aigua degut als repetits i intensos transvasaments d’aigua que es realitzen de manera indiscriminada des del pantà de Siurana cap al pantà de Riudecanyes per tal d’abastir entre d’altres l’ajuntament de Reus i altres ajuntaments del Baix Camp. Recordem un que aquests ajuntaments tenen altres fonts d’aigua on abastir-se per a ús de boca però l’aigua provinent del pantà de Siurana és més econòmica ja que és aigua per a reg. L’impacte ambiental d’aquesta mena decisions basades purament en criteris econòmics i no ambientals mentre l’Agència Catalana de l’Aigua s’ha rentat les mans de la seva responsabilitat de fixar un cabal ecològica mínim.

El taller a més de servir per fer pedagogia sobre les amenaces que pateix la ictiofauna autòctona del riu Siurana, també servirà per reclamar un cop més un cabal ecològic mínim imprescindible per a la supervivència d’aquesta fauna i per a la de tot l’ecosistema fluvial que pateix un important estrés hidríc des de fa uns anys.

Aquest ja és el segon any que s’organitza aquest taller educatiu juntament amb la Forestal Catalana, la Societat de pesca L’Anguila de Móra la Nova i l’Associació Ambiental de la Ribera d’Ebre AUBE que ha impulsat la primera Escola del Riu de Catalunya amb l’objectiu de promoure activitats d’educació ambiental vinculades al riu.

El punt de trobada pel taller és el divendres 6 d’agost a les 10:45 del matí a la plaça de l’església de Poboleda, i a continuació el grup farà cap un o dos tolls del riu Siurana al seu pas pel poble, a la zona de La Palanca a pocs metres del Molí dels Frares, els quals pot observar-se en fotografies recents, estan quedant-se secs de la mateixa manera que una bona part del riu al llarg del Priorat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *