Èxit d’assistència a la Piraguada en defensa del riu Siurana del 16 maig 2021

Més de 100 persones s’apleguen a l’acte reivindicatiu al pantà de Siurana


Avui diumenge 16 de maig la Plataforma pel Riu Siurana i l’entitat ecologista GEPEC-EDC han organitzat una jornada reivindicativa al pantà de Siurana, al terme municipal de Cornudella de Montsant al Priorat. Més de 100 persones han assistit a aquesta jornada, que ha tingut com a activitat estrella una piraguada col·lectiva fins al toll del Forn. Com sempre, a les xarxes socials s’ha utilitzat l’etiqueta #RiuSiuranaViu per fer-ne difusió.

L’activitat ha estat impulsada amb l’objectiu de donar visibilitat i manifestar-se en contra de l’espoli continuat des de fa dècades pel qual el 90% de l’aigua del principal riu del Priorat es transvasa a una altra conca i cap a una altra comarca, deixant-lo sec bona part de l’any i degradant tant la vida natural com la vida econòmica de la comarca. Alhora, la jornada formava part d’una sèrie d’iniciatives impulsades per aquestes dues entitats per tal de recaptar fons per sufragar els costos legals derivats de la querella penal de la qual són víctimes activistes de les dues entitats, denúncies desproporcionades i intimidatòries de la Comunitat de “Regants” de Riudecanyes que són els promotors i gestors de l’espoli del riu Siurana.

La jornada ha arrencat a mig matí amb un petit taller de fabricació de pancartes reivindicatives, seguit de discursos del GEPEC-EDC i de la Plataforma pel Riu Siurana. Tot seguit, i com no podia faltar en un diumenge assolellat, s’ha ofert un vermut popular a tots els assistents.

A continuació una vuitantena de persones s’han traslladat en kayaks i canoes fins al toll del Forn situat uns dos quilòmetres i mig pantà amunt al mateix riu Siurana. Un cop allà, s’ha fet un pícnic de carmanyoles i els més valents fins i tot s’han banyat al toll. A la tarda s’ha tornat remant de nou fins a l’embarcador a una velocitat inferior a la del matí degut a un contravent intermitent.

Els organitzadors calculen que s’han recaptat uns 700€ dels ingressos de les inscripcions a l’acte, el 67% de les quals van directament a sufragar les despeses legals dels membres de la Plataforma pel Riu Siurana i del GEPEC-EDC que actualment s’enfronten a la querella de la Comunitat de Regants de Riudecanyes per uns actes reivindicatius pacífics realitzats al 2017.

Les entitats impulsores volem donar les gràcies al Club Nàutic de Cornudella, que ha organitzat la piraguada i ha deixat les seves instal·lacions i material de forma desinteressada, i també agraïm als seus monitors per donar el seu temps, també de forma desinteressada. Sense oblidar els diferents comerços que s’han ofert com a punts d’inscripció a diferents pobles del Priorat i del Baix Camp durant els dies previs a la jornada, així com a tota la gent tant del Priorat, del Camp de Tarragona i d’altres llocs d’arreu que han vingut a donar suport a la lluita per la defensa del riu Siurana avui.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *